18.04.2018

Huippuvuosi kansainvälisten investointien määrässä Suomeen

 

Lehdistötiedote
18.4.2018


Vuonna 2017 rikottiin reilusti ennätyksiä uusien ulkomaalaisten yritysten investoinneissa sekä yritysostoissa Suomessa. Viime vuonna Suomessa nähtiin yhteensä 336 uutta kansainvälistä yritystä ja yritysostoa, mikä on lähes viidenneksen enemmän kuin vuonna 2016. Eniten investointeja tehtiin Ruotsista ja toimialanäkökulmasta korkean osaamisen liike-elämäpalveluihin.


Business Finlandin Invest in Finland -yksikön mukaan merkittävin investoijamaa Suomeen vuonna 2017 oli naapurimaamme Ruotsi 95 uudella yrityksellä. Kasvu edellisvuoteen oli Ruotsin osalta myös suurinta, yhteensä 15 yritystä enemmän kuin edellisvuonna (80). Muita suuria investoijamaita olivat Iso-Britannia (55), USA (30), Tanska (25) ja Norja (19). Kiinan määrälliset investoinnit Suomeen pysyivät edellisvuotisella tasolla, eli 12 uudessa yrityksessä.


Eniten uusia ulkomaalaisomisteisia yrityksiä perustettiin liike-elämän palveluihin, terveydenhuolto- ja hyvinvointisektorille sekä ICT-sektorille, samoin kuin vuonna 2016. Suhteessa eniten kasvua nähtiin vähittäiskaupan sektorilla, jonne tuli 47 uutta ulkomaalaista yritystä viime vuonna verrattuna edellisvuoden 24 uuteen yritykseen.


-    EY:n 2017 Nordics Attractiveness Reportin mukaan Suomi oli määrällisesti Pohjoismaiden kiinnostavin kohde uusille ulkomaisille suorille investoinneille. Suomi on yhteiskunnaltaan vakaa ja läpinäkyvä ja se tarjoaa yrityksille erittäin mielenkiintoisen innovaatioympäristön usealla toimialla, kuten esimerkiksi terveys- ja ICT-sektoreilla. Vahvat ekosysteemit kiinnostavat, kertoo Antti Aumo, Business Finlandin Invest in Finland -yksikön johtaja.


Ulkomaalaisten yritysten jatkoinvestointien määrä jatkoi myös kasvuaan. Jo Suomessa toimivat ulkomaiset yritykset ovat ilmoittaneet n. 200 jatkoinvestointihankkeesta Suomessa viime vuoden aikana. Edellisvuoden määrä oli 180 jatkoinvestointihanketta.


Kansainväliset investoinnit luovat ja säilyttävät työpaikkoja


Ulkomaisten yritysten merkitys Suomen kansantaloudelle on keskeinen. Suomessa toimii n. 4 600 kansainvälistä yritystä, jotka vuonna 2016 maksoivat yhteensä lähes 1,5 miljardia euroa yhteisöveroa. Niissä työskenteli yhteensä lähes 240 000 työntekijää. Ulkomaisten yritysten merkitys Suomen taloudelle on merkittävä, sillä suorien vaikutusten lisäksi hankinnat suomalaisilta yrityksiltä sekä työntekijöiden palkat ja ostovoima ovat merkittäviä. Kansainvälisten yritysten kanavat maailman markkinoille edesauttavat erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten kansainvälistä kasvua.


Tarvitsemme myös ulkomaisia osaajia


Tänä päivänä emme kaipaa Suomeen ainoastaan kansainvälisiä yrityksiä vaan myös osaajia. Suomella on lähes 10 000 ICT-ammattilaisen vaje. Jos haluamme säilyttää asemamme teknologian suurvaltana, tarvitsemme tänne kansainvälisiä osaajia kasvattamaan nykyisiä yrityksiämme, jotka kasvun kautta pystyvät palkkaamaan lisää kotimaisiakin osaajia, Aumo kuvailee.

 

Lue lisää: New FDI to Finland 2017 -esitys.


Lisätietoja:


Antti Aumo, johtaja, Invest in Finland, Business Finland, sp. antti.aumo@businessfinland.fi p. 040 505 0477


Hetta Huittinen, viestintäpäällikkö, Business Finland, sp. hetta.huittinen@businessfinland.fi, p. 040 033 9597

 

Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta sekä kansainvälistymis-, investointi- ja matkailunedistämispalveluita. Business Finland työllistää 600 asiantuntijaa 40 toimipisteessä ympäri maailmaa ja 20 aluetoimistossa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa. www.businessfinland.fi